1240 Park Avenue

NYC, USA 256323

7:30 AM - 7:30 PM

Monday to Saturday

+ (007) 548 58 5400

info@themeansar.com

4 av 10 dyraste Adwordsorden är inom factoring & sälja fakturor

På en lista över de 99 dyraste sökorden i Sverige, som genomfördes 2017, fanns ord relaterade till factoring fyra gånger bland de tio dyraste orden. Det är tydligt att branschen är beredd att betala mycket för att få rätt kunder till en finansiell tjänst som många gånger sedan löper år efter år.

Ett SEO-bolag genomförde för ett par år sedan en underökning kring de dyraste sökorden på Google. Detta utifrån vad det kostade att få ett klick på Googles annonsnätverk Adwords. Högst upp på listan kom frasen ”Begravningsbyrå Göteborg” vilket förvånande många. Att däremot ord inom factoring skulle finnas på topp 10 var inte lika överraskande.

Redan på andra plats kom ”Köpa faktura” som factoringbolagen var tvungen att betala 445 kr för. Att annonsera är alltså gratis men när någon person som använder Google klickar på annonsen mot just att köpa faktura debiterades i snitt ett pris på 445kr.

Även tredjeplatsen hade ord inom denna kategori. Detta med ”Fakturaköp” och ett pris på 407 kr. I princip betyder dessa två sökord/sökfraser samma sak vilket även gällde för nummer fem på listan.

På femteplats kom nämligen ”Faktura köp”. Det enda som skiljer är ett litet mellanrum. Men då detta inte är ordets korrekta stavning fanns färre som konkurrerade om ordet och priset per varje klick landade på 360 kr.

Den sista frasen på topp tio var ”Köpa fakturor” vilket även denna har nästan identisk betydelse som de ovan.

Ännu fler på topp 20

Ser man på topp 20 finns ytterligare ord inom factoring. Det börjar på plats nummer 14 med ordet ”Sälja faktura”. Nu har priset per klick kommit ner till 301 kr vilket fortfarande är extremt högt för att vara adwords. De två sista på listan kommer på 18:e och 19:e plats. Först kommer ”Sälj dina fakturor” för 279 kr och sedan ”Sälja faktura” på 275 kr.

Långsiktig affärsmodell

En orsak till att factoringbolag kan lägga så mycket på varje klick genom Adwords är att factoring generellt är en långsiktig affärsrelation. Man skriver ett löpande avtal på ett år (eller fler) och knyter därmed kunden till sig. Därefter sköter kunden den mesta av administrationen. Genom att logga in på factoringbolagets hemsida kan fakturor skapas och hanteras. Det mesta sköts automatiskt med kreditbedömning, utbetalning och fakturering.

Det behöver alltså inte innebära att factoring är extremt lönsamt per faktura utan snarare att de flesta kunder håller sig till bolaget under lång tid.