1240 Park Avenue

NYC, USA 256323

7:30 AM - 7:30 PM

Monday to Saturday

+ (007) 548 58 5400

info@themeansar.com

Går det att få en begravning för under 10 000 kr?

De priser som oftast nämns för att få en komplett begravning är kring 20–50 000 kr. För många är det självklart att anlita en klassisk begravningsbyrå och betala denna summa. Men samtidigt har alternativ börjat växa fram. Alternativ som innebär att priserna hamnar under 10 000 kr. Vad är skillnaderna?

Är det värt att lägga 10 000 kr på en kista som enbart visas i ungefär en timme för att sedan firas ner i en grav. Behöver musiker bokas och måste det vara en stor minnesstund efter? Allt beror självklart på hur mycket man är villig att betala för de tjänster som den begravningsbyrå man anlitar kan erbjuda. Med nya lösningar har även priset pressats och på marknaden har en del uppstickare skapat riktigt billiga alternativ.

En begravningsbyrå i Stockholm presenterar fyra exempel på begravningar på sin hemsida. Fyra olika ceremonier som även är i helt olika prisklasser. Det billigaste alternativet kostar därmed en bit under 10 000 kr.

I detta fall ingår en enklare kista, transport till gravplatsen samt bisättning. Det ingår även representation och en urna. För många räcker detta gott. Detta inte minst om det är några få anhöriga som kommer vara med på begravningen. Då finns inte behovet av någon större ceremoni eller liknande arrangemang.

Vad är det som väljs bort?

Vad som väljs bort med denna billiga begravning i förhållande till de dyrare syns när man jämför vad som ingår. Nästa steg hos just denna begravningsbyrå är ”Enkel begravning”. Nu hamnar priset strax över 10 000 kr men fortfarande är det långt från de 20–50 000 kr som ofta nämns.

Nu får man även en kyrklig alternativt borglig begravningsceremoni. Ett tillfälle att ta ett sista farväl under tydliga former. Vill man att fler än bara de närmast anhöriga ska få komma på begravningen kan detta vara ett smidigt alternativ.

Nästa steg kostar närmare 20 000 kr och kan jämföras med vad många förväntar sig med en klassisk begravning. Nu ingår bland annat kistdekorationer, blommor och begravningsprogram.

Men det är fortfarande en bit från det pris som många andra bolag tar. Det kan bero på hur kostnaderna presenteras. I det pris som visas är det enbart kostnader för begravningen som är inräknade. Men en begravningsbyrå brukar hjälpa till med andra tjänster som gör att totala priset ökar. Ett exempel är annons i lokaltidningen eller att man bokar in en minnesstund efteråt.