1240 Park Avenue

NYC, USA 256323

7:30 AM - 7:30 PM

Monday to Saturday

+ (007) 548 58 5400

info@themeansar.com

SEO-byrån eller en webbyrå?

Så tar du rätt hjälp med onlinemarknadsföringen

Oavsett om du driver en mindre E-handel eller ett stort tjänsteföretag inom städ- och hushållsnära tjänster är chansen stor att du vill marknadsföra dig online. Det är här som sökningar sker på Google, förströelsetid läggs på Facebook och kommunikation sker i forum. Du kan bland annat gå till en webbyrå, SEO-byrå eller marknadsföringsbyrå för att få hjälpen.

Allt sker på internet. Det spelar ingen roll om det är bankaffärer, kommunikation med kompisar är nyheter som ska läsas. Det sker online. Det betyder även att marknadsföringen allt mer flyttar sig online. Ett steg som skapar helt andra möjligheter och utmaningar.

Var man ska syns, hur man ska synas och hur stor budget man vågar lägga beror framförallt på produkt eller tjänst.

Välj rätt

Det finns ett flertal företag som hjälper till med marknadsföring online. Ett exempel är att den webbyrå som byggt hemsidan även tar ansvaret för att marknadsföra den online. Det kan vara helt rätt väg att gå – eller helt fel väg.

Generellt är en webbyrå bred i sina tjänster och kompetens. De är specialister på att bygga upp webbplatser och göra webbapplikationer. Men de kan även vara insatta i hur man jobbar med Google Ads eller annonsering på Facebook. Det är även relativt vanligt att en webbyrå kan hjälpa till med optimering mot Google. Därmed ser de till att sidan som de byggt även är optimerad för att synas tydligt i sökresultatet.

Behövs det däremot specialistkompetens kan kunden gå till en SEO-byrå. De jobbar enbart med just optimering mot Google vilket gör att de kan ha ”större muskler” att använda. I vissa fall går det alltså ypperligt att välja en webbyrå medan det i andra fall krävs djupare kompetens som SEO-byrå erbjuder.

Affiliate – låt andra göra jobbet

När du anlitar en webbyrå eller en SEO-byrå betalar du för arbetet som utförs och har kontroll på detta. Du kan därmed styra vad som ska sägas samt hur arbetet ska löpa. Baksidan är att du eventuellt får betala för ett arbete som inte betalar sig tillbaka i längden. Detta även om dessa arbeten långsiktigt brukar ge gott resultat.

Ett alternativ är att jobba med affiliate-marknadsföring. Kortfattat så betalas ingen fast kostnad men istället provision per produkt/tjänst som säljs genom trafik som tredjepart har dirigerat till butiken. Ett exempel kan tas från en större svensk bloggare inom mode.

Hon skriver om kläder och länkar till det plagg på Bubbleroom som hon nyss köpt. Om någon av hennes läsare klickar på länken och sedan handlar plagg från samma butik så får bloggaren provision.

Utifrån ett kostnadsperspektiv är det alltså två helt olika vägar. Webbyrå, SEO-byrå och marknadsföringsbyrå tar betalat för jobbet varpå du sedan äger resultatet.

Om du låter bloggare och andra marknadsföra dina produkter betalar du istället provision per såld vara. Det är de som bloggar som ”äger” sökresultatet, som väljer vad de vill marknadsföra och som får betalat per vara. Däremot uppstår ingen startkostnad så som det gör om arbetet istället utförts av en webbyrå eller annan byrå.

För en professionell webbyrå, kontakta Stockholms Webbyrå.

By